Minister Staghouwer en NFP onderstrepen het belang van samenwerking voor weerbaarheid van het internationale voedselsysteem

Door de effecten van meerdere crises tegelijk - de oorlog in Ukraine, klimaatverandering en corona - is voedselzekerheid over de hele wereld extra onder druk komen te staan. Minister Henk Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft in een ontmoeting met het Netherlands Food Partnership (NFP) besproken hoe Nederland kan bijdragen aan een aanpak die leidt tot verhoogde weerbaarheid van het internationale voedselsysteem en betere voedselzekerheid.

Untitled design - 2022-03-31T190851.336

NFP Executive Director Myrtille Danse, Minister Staghouwer, NFP Supervisory Board Chair Suzanne van Tilburg

Minister Staghouwer en Myrtille Danse, algemeen directeur van NFP, en Suzanne van Tilburg, voorzitter van de Raad van Toezicht van NFP, erkenden dat NFP een sterke rol speelt als een neutraal multi-stakeholder platform. Deze rol bestaat uit het matchen van publieke en private partijen, het delen van kennis voor impact en het opzetten van impact coalities om te zorgen voor weerbaardere voedselsystemen en voedselzekerheid over de hele wereld. Er is gezamenlijk besloten om de krachten te bundelen, samen met het netwerk van Nederlandse ambassades wereldwijd, om de transities van het voedselsysteem verder te versterken, nieuwe en innovatieve bedrijfsmodellen te identificeren en een sterk verbonden voedsel-klimaatagenda te ontwikkelen in de richting van de VN-klimaatconferentie (COP27) in Egypte later dit jaar. Bovendien spraken ze duidelijk de behoefte uit dat het NFP consultaties van meerdere partijen uit bedrijfsleven, maatschappelijk middenveld en wetenschap zou faciliteren om beleidsstrategie├źn te ondersteunen en te helpen ontwikkelen, zoals de dialogen die het NFP is gestart rond de Food Systems Summit van de Verenigde Naties in 2021.

Meer over Netherlands Food Partnership

Netherlands Food Partnership verbindt en ondersteunt initiatieven van Nederlandse organisaties en partners uit lage- en middeninkomenslanden om urgente veranderingen te realiseren die bijdragen aan duurzame voedselsystemen en voedingszekerheid, en realisatie van SDG2 (zero hunger) in 2030. NFP is een neutraal convening platform dat verbindingen en samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties uit verschillende sectoren en landen faciliteert en kennis en expertise van deze Nederlandse bedrijven en organisaties effectief koppelt aan die van bedrijven en organisaties in lage- en midden-inkomenslanden. Voorbeelden van specifieke samenwerkingsactiviteiten zijn Seed NL, ClimEat en samenwerkingsinitiatieven ter bevordering van de bodemgezondheid. Andere belangrijke activiteiten zijn onder meer het faciliteren van de betrokkenheid van Nederlandse bedrijven en organisaties bij de UN Food Systems Summit in 2021, online cursussen en webinars om praktische oplossingen te vinden voor het verbeteren van de transitie van voedselsystemen.

News